Hetero överallt

Om man till exempel tittar på film och lyssnar på musik, kan man tro att det nästan bara finns heterosexuella i världen. Vissa tycker fortfarande att det är konstigt när någon visar öppet att den inte är hetero.

Två barn i klänning som håller varandra i handen.

Får de här barnen frågan om de ska gifta sig med varandra när de blir stora?

Vi lär oss bli pojkiga och flickiga

Heterosexuella syns nästan överallt, på stan, på dansgolv, i filmer, reklam, sagor, musiktexter, tidningsartiklar och så vidare. Från att man är liten möts man av budskapet att det är heterosexualitet som gäller. Man lär sig "rätt" och "fel" sexualitet, bland annat vem man ska bli kär i.

Vuxna brukar ta för givet att små barn är heterosexuella. Små pojkar kan få frågan vilken flicka de är kära i. Och om en pojke och flicka leker med varandra kan de få höra att de är kära.

Vuxna kan också ta för givet att barn ska vara pojkiga eller flickiga på ”rätt" sätt. Som att pojkar skulle vara mer framåt, busiga, ha vissa kläder och leka med vissa leksaker medan flickor förväntas vara mer försiktiga, lugna, ha andra kläder och leka med andra leksaker.

Om en kille leker mycket med flickor och ”flickleksaker” kanske vuxna försöker få honom att vara mer ”pojkig”, eller oroar sig för att han är eller ska bli homosexuell. En tjej som närmar sig puberteten och gillar ”pojklekar” eller att leka med pojkar kan göra vuxna oroliga för att hon ska ses som konstig, eller kanske vara lesbisk.

Både barn och vuxna som inte håller sig till mallar för hur tjejer och killar ska vara kan göra andra förvirrade eller oroliga. 

Heterosexuella syns mest

Heterosexuella syns nästan överallt. I filmer, reklam, sagor, musiktexter och tidningsartiklar. Från att man är liten möts man av budskapet att det är heterosexualitet som gäller.

Vuxna tar ofta för givet att små barn är heterosexuella. Små pojkar kan få frågan vilken flicka de är kära i. Och om en pojke och flicka leker med varandra kan de få höra att de är kära. Två pojkar som leker brukar inte få samma fråga.

Om man är homosexuell kan man få frågan ”när kom du ut?” Den som är heterosexuell får aldrig den frågan.

Alla är inte hetero

En del kanske tänker att bara för att heterosexualitet är så vanligt, så är det fel att vara homosexuell. Men det är det så klart inte.

Om man bara har människor omkring som tycker att homosexualitet är fel, kanske man själv tänker att det är något fel på en, bara för att man inte känner sig heterosexuell.

Man kan fundera på varför det är så att vissa kan visa sin kärlek öppet, medan andra får smyga och kanske till och med blir diskriminerade. Kan du gå hand i hand med den du är ihop med, utan att andra tittar till en extra gång och kanske kommenterar det?

Det har alltid funnits olika läggningar

Sex mellan både personer av samma kön och med andra kön har förekommit så långt tillbaka i tiden som forskare kan se. Men vad som har ansetts rätt och fel har varit olika i olika tider och olika grupper.

I många europeiska länder sa man förr att man bara skulle ha sex för att få barn, eller att man inte fick ha sex innan man gifte sig. Man skulle inte ha sex bara för njutningens skull. Idag tycker fler att det är okej att ha sex för att det är skönt.

Att bli sedd som den man är

Heterosexualitet är alltså norm, det som tas för självklart. Om till exempel en kille och en tjej går på bio tillsammans, tar många för givet att de är ihop. Om man ser två tjejer på samma bio tror kanske de flesta att de är kompisar.

Som heterosexuell får man sin identitet bekräftad hela tiden. I filmer och låtar om kärlek är de flesta heterosexuella.

Man behöver heller oftast inte ”komma ut” med sin heterosexuella läggning. Ingen brukar fråga en när man upptäckte att man var heterosexuell. Men såna frågor ställs ofta till den som är homo eller bi.

Man hör inte heller ofta saker som ”man kan se att han är heterosexuell” eller att heterosexuella är på ett särskilt sätt.

Kanske kan man säga att heterosexuella oftare blir sedda för hur de är som personer. Som en hel människa, där sexualiteten bara är en del. Men om någon säger att han är bög, kanske vissa ser honom som enbart bög, och inte till exempel värmlänning, skidåkare, pianist eller spelfantast.

Det är också ovanligt att någon säger att heterosexuella ”skyltar med sin sexualitet”. Ingen klagar när heterosexuella pratar om sina pojkvänner, flickvänner, sambos och äkta makar och på så sätt visar sin sexuella läggning. Men om man är homo eller bi kanske man får höra att man tjatar om sin läggning.

Kamp för allas rättigheter

Många personer och organisationer kämpar mot diskrimineringen av homo- och bisexuella.

I Sverige finns en lag som säger att ingen ska bli trakasserad eller diskriminerad på grund av kön och sexuell läggning i skolan, arbetslivet, på krogen och när man letar bostad. Och lagen ser extra hårt på det som kallas hatbrott.

De flesta länder har skrivit under på en FN-överenskommelse om att ingen får bli diskriminerad på grund av sexuell läggning.

Men i vissa länder är homosexualitet olagligt. Man kan straffas om man är homosexuell, eller om man pratar öppet om att det finns olika sexuella läggningar.

Överallt i världen protesterar människor mot diskriminering och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Målet är att alla ska ha lika rättigheter, oavsett vem man är och vilken sexuell läggning man har.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Mia Faber
  • Faktagranskare:

    Sandra Dahlén, författare och utbildare i frågor som rör sexualitet och genus, Stockholm
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling

Jag